Fashion Goals Academy inspirerar till ett mer hållbart sätt att använda mode.

Modebranschen är en av världens mest ohållbara och det är nödvändigt att vi lär oss använda mode på ett sätt som är mer hållbart.

Fashion Goals Academy ger dina elever kunskap och konkreta verktyg som stöttar en varaktig beteendeförändring som kan börja redan idag.

Fashion Goals Academy består av tolv videoföreläsningar som var och en förmedlar ett specifikt perspektiv på hur mode kan användas på ett mer hållbart sätt. Till varje föreläsning finns quiz och uppgifter som fördjupar kunskapen.

Videoföreläsning, quiz och en övning ryms på en 40-minuterslektion och du får tips och förslag på hur du kan lägga upp kursen på ett sätt som passar just dina elever.

Anmäl din klass eller skola för att få tillgång till lärarhandledningen

Mode är viktigt ur ett mänskligt perspektiv

Mode är en sedan länge etablerad social, kulturell och ekonomisk identitetsmarkör. Kläderna vi bär hjälper oss att uttrycka vilka vi är, eller vill vara, vilken grupp vi tillhör, eller önskar tillhöra, vilka livsförändringar vi går igenom och vad vi känner och tycker. Allt detta är förstås särskilt betydelsefullt för en gymnasieelev.

Samtidigt vet vi att modebranschen är en av topp 10 mest ohållbara branscher i världen.

För att kunna fortsätta använda mode måste vi alltså börja göra det på ett mer hållbart sätt – och en hel generation konsumenter behöver ändra sitt beteende.

"Hållbart mode är ett område jag brinner för. Jag hoppas att vi med hjälp av att sprida kunskap och inspiration kombinerat med konkreta tips och verktyg kan få unga att förändra sitt sätt att konsumera mode."

Kristina Tjäder, grundare av modemärket Dagmar.

"Vi behöver förstå varför vi måste förändra vårt sätt att konsumera mode och hur vi kan göra det."

Philip Warkander, världens första doktor i modevetenskap

"Med initiativet hoppas vi inspirera ungdomar att lära sig ett nytt förhållningssätt till innehållet i garderoben och ge dem möjlighet att vara en del av framtidens sätt att konsumera mode."

Lin kowalska, initiativtagare och grundare av Popswap

Vår pedagogik stöttar beteendeförändring

Föreläsningarna inspirerar och motiverar, och övningarna ger varje enskild elev kunskap och verktyg för en beteendeförändring. Det är “jag” som ska agera annorlunda. Inte “man” eller “någon”. Samtliga övningar utgår ifrån frågeställningar med konkret relevans för eleven, så att kunskapen blir användbar och möjlig för dem att direkt omsätta i praktiken.

Fristående föreläsningar bildar en flexibel helhet

De tolv föreläsningarna är fristående och oberoende av varandra. Du väljer därför som det passar, vilka föreläsningar i kursen du vill använda och i vilken ordning. De är inte beroende av varandra, men de tolv perspektiven bildar tillsammans ändå kursens helhet.

Tack vare flexibiliteten i upplägget kan du också styra i vilket tempo du vill genomföra kursen.

Övningar med olika syften och metoder

Till varje föreläsning finns förslag på övningar för eleverna. Testa övningarna som de är, eller ta dem som inspiration och avstamp för dina favoritövningar med nytt innehåll. Du är den som vet bäst vad som fungerar med dina elever och i din undervisningsmiljö.

Den enklaste övningen, som vi föreslår alltid görs, är quizet. En snabb kunskapskontroll med frågor kopplat till föreläsningarna.

Anmäl din klass eller skola för att få tillgång till lärarhandledningen

Fyll i ditt namn, telefonnummer, mail och skola – så kontaktar vi er för mer information. 

Tack!

Din anmälan är mottagen.
Vi kommer kontakta er för mer information inom kort.
Något gick fel, försök igen senare.
Sammanfattning:

En lärarhandledning med uppgifter och övningar till respektive föreläsning samt större övergripande övningar ingår.

Förslag på hur du som lärare kan lägga upp arbetet med kursen

Flexibelt upplägg där du kan styra i vilket tempo du vill genomföra kursen

12 föreläsningar med hållbarhets- och modeexperter.

Föreläsningarna är mellan 10–25 minuter.

Föreläsningarna kan användas var och en för sig, eller som en helhet som eleverna jobbar med över tid.

Ni kan arbeta per kurs eller samarbeta kursöverskridande.

Efter avslutad kurs tilldelas eleverna varsitt digitalt diplom.

Kostnadsfritt

föreläsare

En blandning av  experter och profiler inom mode och hållbarhet kommer att inspirera och engagera.

Ahmed Al-Qassam
Hållbart mode genom 
KUNSKAP
Grundare av “Miljöpodden” och påverkansansvarig på Friluftsfrämjandet. Alla hållbarhetsfrågor är komplexa. Ahmed reder ut textilindustrins påverkan på miljön; hållbart mode både ur ett konsumtion- och socialt perspektiv. Vilka är de största misstagen och myterna just nu?
Helena Waker
Hållbart mode genom 
KVALITET
Helena Waker är VD på Trade Partners och Stockholm Fashion District och mottagare av Stockholms Handelskammares utmärkelse Boosting the Capital. Helena kommer berätta om medveten konsumtion ur ett globalt perspektiv, och besvarar frågan “Varför det är värt att investera i högre kvalitet?”. Helena sätter strålkastarna på modeindustrin som framtidens arbetsplats, även här ur ett globalt perspektiv.
Lisa Pettersson
& Emilia Klang
Hållbart mode genom 
MATCHNING
Lisa Pettersson, Modechef på Skandinaviens största modetidning Damernas Värld, och Emilia Klang, Moderedaktör och före detta kollega till Lisa – brinner för hållbarhet och mode.
I deras föreläsning delar de med sig av deras resa och erfarenhet av modemedia, samt inspirerar och ger konkreta förslag på strategier för en hållbar garderob.
Kristina Tjäder
Hållbart mode genom 
BETALNINGSVILJA
Kristina är grundare och designer på Dagmar. För Kristina och Dagmar har hållbart mode varit viktigt, och Dagmar var det svenska modevarumärket som var först ut med re-sell. Materiallära och vikten klädvård kommer att vara central i Kristinas föreläsning, samt att hon kommer besvara frågan “Varför det är viktigt med högre priser på våra kläder?”.
Maria Lagerman
Hållbart mode genom 
EGEN STIL
Maria föreläser om hållbart mode och alternativa sätt att förhålla oss till mode och stil–men också hur våra hjärnor reagerar (och ofta motarbetar oss) när vi försöker förändra våra vanor. Vi vet att den mest hållbara garderoben är den vi använder, och därför behöver vi hitta vår stil. Men hur hittar man den? Maria guidar oss i hur vi aktiverar vår garderob.
Julian Hernandez
Hållbart mode genom 
UNISEX
Stylisten Julian Hernandez är en av Sveriges hetaste manliga influencerprofiler. Hans 54 000 följare på Instagram lajkar varje steg han tar. I vår stylar Julian artisterna i Melodifestivalen. I sin föreläsning lyfter Julian sin passion för och vikten av unisex. Kan unisex göra oss mer jämlika?
Popswap
Hållbart mode genom 
GARDEROBSMEDVETENHET
Hur kan affärsmodeller för framtidens mode ut? Ett exempel på en ny lösning är Popswap. Popswap är appen som gör det enkelt och roligt för människor att uppdatera sina garderober genom att byta kläder med varandra istället för att shoppa nya plagg. Med Popswap kan du fortsätta att leva ut ditt modeintresse, utan dåligt klimatsamvete och utan att spendera en enda krona.
Jennie Rosén
Hållbart mode genom 
TEKNIK
Jennie Rosén är VD på Swedish Fashion Council och en visionär inom sitt område. Jennie Rosén är dedikerad att ta mode framåt genom att uppmuntra samarbeten inom och över discipliner. Driven av design, kultur och teknik fokuserar hon på innovation, för att reformera modesystemet på regional och global nivå. I sin föreläsning spår hon framtidens mode ur ett samhälls- och ekonomiskt perspektiv.
Philip Warkander
Hållbart mode genom 
O-TRENDER
Philip Warkander blev landets första doktor inom modevetenskap. Han sitter med i Mistra Fusion Fashion, ett tvärvetenskapligt forskningsprogram med ett unikt systemperspektiv på modebranschen. Philip är även populär krönikör och debattör inom ämnet. I sin föreläsning debatterar Philip kring framtidsutsikterna för modeindustrin. Är trender otrendigt? Är mode omodernt?
Anna Winck
Hållbart mode genom 
VINTAGE
Anna Winck är stylisten med 185 000 följare på Instagram vars garderob vi inte kan låta bli att beundra. Hennes stil är färgstark och lekfull och består nästan bara av vintage. I sin föreläsning berättar Anna om sin moderesa och delar strategier för hur du håller din garderob uppdaterad, genom uppdatering av gamla plagg och remake.
Chrystelle Eriksberger & Sanna Johannesson
Hållbart mode genom 
INKLUDERING
Chrystelle och Sanna är grundare av en modellagentur som vill förändra sin bransch inifrån. Sanna Johannesson och Chrystelle Eriksberger ville göra något åt underrepresentationen av minoriteter framför och bakom kameran och inom modellbranschen som helhet.
Lin Kowalska
Hållbart mode genom 
ENTREPRENÖRSKAP
Lin Kowalska är grundare av Popswap. Popswap är en del av Swedish Fashion Councils inkubatorprogram och i december vann Popswap Stockholms Innovationsstipendium. Hur har det varit att starta ett fashion tech bolag mitt i en pandemi? I sin föreläsning berättar Lin om den entreprenöriella resan samt ger konkreta tips och marknadsföringsstrategier.